Prva pomoć – ozljede i traume

 

Homeopatija može dati dobre učinke, često izuzetne, u tretiranju ma kojeg tipa

ozljede. Lako je povezati svaku ozljedu sa homeopatskom remedijom, no ne

treba zanemariti potrebu za dijagnostičkim testovima i standardnim tretmanima.

Kirurške traume

Homeopatija može imati velike uspjehe u postoperativnom lijećenju pacijenta –

i kad se radi o ublažavanju simpoma, i o brzini lijećenja.

Kičma, ozljede

Ozljede kičme obuhvataju ozljede pršljenova, mekog tkiva, te kićmene moždine.                                        Prva pomoć - ozljede i traume

Sva ova tri dijela su integrirana i u normalnom stanju funkcioniraju skupa kao jedna cjelina ( što nije slučaj kad dođe do nekog oboljenja ). Mnogo puta teško je ustvrditi koje tkivo je pogođeno ozljedom. Srećom u homeopatiji polazimo od simptoma, a ne od dijagnoze, pa zato možemo pomoći pacijentima sa različitim ozljedama kičme.

Rijetko treba započeti lijećenje veće ozljede leđa iskljuivo homeopatskim tretmanom. Homeopatija najbolje funkcionira skupa sa pažljivo odabranom fizikalnom terapijom, poput kraniosakrlne manipulacije (manipulacije dijela od lubanje do krsta). Tehnike feldenkreisa i rosena, te kiropraktika. Pored toga pacijentima sa kroničnom ozljedom kičme pomaže uzimanje ionskog kalcija i hitozana (skupa surađuju) ili TIENS FLEXI, koji sadrži glukozamin, hondroitin, ekstrakt agaricus blazei, kurkumu, ekstrakt vražje kandže i hijaluronsku kiselinu.

Kod teških trauma kičme, homeopatija može pomoći pacijentu na mnogo načina. Kod paraplegičara homeopatska remedija djeluje protiv mišičnih spazama. Konstitucijski tretman pomaže da se sprijeći ponovna pojava cistitisa ili infekcija respiratornih organa. Akutne remedije minimiziraju oštećenje nervnog tkiva. Međutim, homeopatija rijetko može pomoći pacijentima s dugotrajnom paralizom da se povrati neurološka funkcija.

 

Modrice i uboji (povreda od udaraca tupim predmetom)

Tretiranje tih povreda ima za cilj ubrzano iscjeljenje, kao i sprjećavanje ili korekciju kronične onesposobljenosti koju može prouzrukovati trauma. Dijagnosticiranje ozbiljne tjelesne traume moramo sprovesti tražeći znake unutarnjih povreda, fraktura, itd. Često se opaža da pacijenti koji su na homeopatskem tretmanu, trebaju manje lijekova protiv bolova.

 

Potres mozga

Homeopatija bilježi izvanredne rezultate kad se radi o ubrzavanju oporavka od potresa mozga. Na tretiranje homeopatijom reagiraju čak i kronićne ozljede glave. Pošto je potres mozga ozbiljna stvar, lijećenje mora obuhvatiti sve standarde procedure – podroban pregled, skeniranje, konzultacije sa neurokirurgom, te osmatranje tokom 48 sati.

 

Opekline

Lijećenje opeklina ima za cilj kao prvo da otkloni bol, a kao drugo da ubrza izljećenje i otkloni mogučnost nastanka infekcija. Uvijek treba poduzeti opće mjere prve pomoći: ispiranje hladnom vodom (ne stavljanjem leda) barem 15 minuta. Čišćenje opečenog predjela (ako se pojavi otvrena rana). Uklanjanje isključivo otvorenih mjehurića (nije potrebno bušenje zatvorenih). Nanošenje antiseptika za spoljnu upotrebu.

Sljedeći zadatak je ubrzati proces zacjeljenja i sprijećiti razvoj infekcije.

 

Uganuća

Mada uganuća obično predstavljaju blag oblik ozljede, čije lijećenje ne zahtijeva ništa do mirovanja i vremena za oporavak, mnogi ljudi su počeli vjerovati u homeopatiju upravo poslije iznenađujuće brzog oporavka ove vrste ozljede.

 

Prelomi

Naravno, u lijećenju preloma onovni tretman mora sprovoditi stručnjak – ortoped. Poslije namještanja kosti, stavljanja uda u gips, itd, pacijent može imati velike koristi od homeopatskog tretmana, i to na više načina. Može se, naprimjer, skratiti vrijeme za koje će se prelom zalijećiti, mogu se sprjećiti infekcije, a bol minimizirati.

Rane

Homeopatija može ubrzati zacjeljenje rana i spriječiti razvoj infekcije. Koriste se sve standardne tehnike poput odstranjivanja stranih tijela, temeljnog čišćenja i šivenja rane. Homeopatske remedije mogu pomoći pacijentu na načine na koje standardni farmaceutski lijekovi ne mogu djelovati – Zaustaviti krvarenje, sprijećiti gangrenske procese i trajne ožiljke, oblažiti šok, strah, spriječit tetanus, itd.... 

Uz homeopatski tretman rane brže zarastaju, a ožiljci ostaju u manjoj mjeri. Savjetujem korištenje kvalitetnog joda (lugolove otopine) iznutra i izvana. Provjereno kvalitetan jod možete nabaviti ovdje.

Pogledajmo djelovanje najčešće upotrebljavane remedije 

ARNICA MONTANA

Arnica montana je jedan od najvažnijih akutnih remedija homeopatije i trebala bi da se nalazi u svakoj kućnoj apoteci. Zbog svog dobrog i prije svega brzog djelovanja, mnoge osobe su upravo nakon korištenja Arnice počeli da vjeruju u homeopatiju i da je koriste.

 

Arnica je remedija koja pomaže kod pretjeranog napora, bolova u mišićima. Posebno djelovanje ima za sve simptome koji su vezani za krv. Kod povreda ili operacija kada dolazi do izlaska krvi iz krvnih sudova ili kada je protok krvi smanjen (srčani infarkt ili moždani udar) ovo je najbolja remedija. Arnica djeluje i kod akutnih i kod hroničnih stanja nakon povreda i tada djeluje jako brzo i efektivno.

 

Arnicu trebate koristiti kada svaki dodir, pritisak ili mrdanje pojačava bolove, kada se ne može dugo ležati na istoj strani, ne može se naći ugodan položaj tijela, krevet koji je inače udoban daje osjećaj da je pretvrd. Glava je crvena, užarena, a tijelo hladno. Dolazi do grčeva u želucu, a gasovi koji izlaze iz tijela, kao i podrigivanje imaju miris pokvarenih jaja.

 

Arnica se preporučuje:

 

- nakon operacija, posjeta zubaru,

- kod poroda gdje smanjuje strah, pretjerano krvarenje, smanjuje bolove, ubrzava liječenje,

- nakon nesreće koja je dovela do šoka, makar se to desilo i prije više godina,

- kod podljeva krvi nakon udarca, pada, uboja, povrede,

- kao dodatna terapija kod potresa mozga, krvarenja u mozgu, povreda kičme, moždanog udara,

- nakon pretjeranih fizičkih aktivnosti kada dolazi do jakog umora i bolova u mišićima.

 

Odaberite homeopatiju za dobro vašeg tijela!

Zatražite pregled

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now