Upala uha

Postoje 3 vrste upale uha

- upala unutarnjeg

- upala srednjeg

- upala vanjskog uha

Neke su posljedica infekcija,

a neke nahlađivanja.

Upale, koje se često ponavljaju

mogu biti uzrokovane

alergijama ili osjetljivošću na

mliječne i pšenične proizvode!

Djeca između 6 mjeseci i 8

godina starosti su sklonija

čestim upalama uha,

a posebno akutnim upalama

srednjeg uha.                                                                                                                                                   Homeopatija ONLINE - upala uha

Upala zvukovoda

Upala zvukovoda može biti lokalizirana ili difuzna. Kod lokalizirane upale obično se radi o o apscesu ili sličnoj lokalnoj infekciji, a očituje se izrazitom boli i kratkotrajnim gnojno-krvavim iscjetkom u slučaju kad apsces pukne. 

Difuzna upala zvukovoda najčešće je uzrokovana bakterijama, a rjeđe gljivicama. Uzrok upale je dugotrajan boravak u vodi koja sadrži bakterije i koja iziritira, omekša ili ošteti kožu koja tako postaje osjetljiva na infekcije. Osim vodom, koža se može oštetiti štapićima i čepovima za uši ili drugim predmetima ili se upala može proširiti iz srednjeg uha kod puknuća bubnjića. Simptomi difuzne upale zvukovoda su svrbež zvukovoda, crvenilo uške ili zvukovoda, bolovi u uhu, iscjedak žute ili zelene boje neugodnog mirisa i nagluhost (ako se zvukovod začepi uslijed nakupljanja sekreta). 

Upala srednjeg uha (otitis media)

Srednje uho je dio uha iza bubnjića, a

povezano je Eustahijevom cijevi s grlom.

Eustahijeva cijev je kanal kojom se

sekreti iz srednjeg uha slijevaju u grlo.

Do akutne upale dolazi, kad se zbog

prehlade ili alergije sekreti nakupe i

zatvore Eustahijevu cijev. Kod djece je

taj kanal kratak i uzak, te se puno lakše

začepi nego kod odraslih. Kako se sekreti

i tekučina sve više nakupljaju, pritisak se

povećava, a bakterije ili virusi po

Eustahijevoj cijevi putuju do srednjeg

uha i uzrokuju infekciju što može

uzrokovati i perforaciju (puknuće)

bubnjića. Glavni simptomi su bol i

svrbež u ušima te oslabljen sluh. Ostali

mogući simptomi su: povišena                                                                                                                     Homeopatija ONLINE - upala uha

temperatura, iscjedak iz uha (ako bubnjić pukne), umor, razdražljivost, plačljivost,

bolovi u tijelu i slično. Mogu biti prisutni povračanje i proljev.

Infekcije mogu biti virusne ili bakterijske. Virusne infekcije traju 5 do 7 dana nakon čega bolesnik ozdravi, a komplikacije su iznimno rijetke. Karakteriziraju ih umjerena glavobolja, blago povišena temperatura i simptomi prehlade. Djeca s takvom upalom su relativno dobrog općeg stanja. Bakterijske infekcije traju od 7-14 dana i u većini slučajeva završavaju potpunim iscjeljenjem i bez farm. lijekova.

Mnoga istraživanja pokazuju da antibiotici nisu djelotvorni ni potrebni u većini slučajeva upala uha jer je spontano iscjeljenje uobičajeno. U 81-85% slučajeva bol prođe sa ili BEZ antibiotika kroz 24 sata. Bez obzira na to, propisivanje antibiotika je više pravilo nego iznimka. Pritisak roditelja igra važnu uogu u propisivanju terapije - nedavna studija je pokazala da liječnici propisuju antibiotike u 65% slučajeva ako ih roditelji očekuju, a u 12% ako ih ne očekuju. Često korištenje antibiotika dovodi do slabljenja imuniteta, razvijanja bakterija otpornih na antibiotike te povećava rizik od ponavljanja infekcije. Zbog toga je u posljednje vrijemenjihovo korištenje smanjeno u razvijenim zemljama. Metoda "čekaj i prati" je preporučljiva i izvediva za većinu roditelja te dovodi do propisivanja 76% manje antibiotika. Mnogi slučajevi bolova u uhu nisu uzrokovani infekcijom (stoga neki stručnjaci preporučuju sredstva protiv bolova), a kada i jesu, organizam je često sposoban sam se oporaviti. 

Homeopatija je najčešče jako djelotvorna i brza u uklanjanju upale uha. Uz pravilan homeopatski tretman, antibiotici će vrlo rijetko biti potrebni. S obzirom da upala uha u nekim slučajevima može dovesti do trajnog oštećenja sluha, dijete svakako treba tretirati. 

Akutna upala uha je uglavnom bezopasna zdravstvena tegoba bez komplikacija, osim što je često vrlo bolna. neka djeca će privremeno imati osljebljen sluh za vrijeme i neposredno nakon akutne upale uha zbog tekućine, koja se zadržava u uhu još neko vrijeme. 

Najčešća komplikacija je ponavljana ili kronična upala srednjeg uha, još zvana i sekretorni otitis media. To je stanje pri kojem je tekućina u u srednjem uhu prisutna duže vrijeme, bez upale i boli. Takvo stanje otežava sluh, a problem sa sluhom može uzrokovati usporen razvoj govora. Kronična upala uha kod djece je obično povezana s nezrelom funkcijom Eustahijeve cijevi, poremećajima povezanim s kroničnom upalom adenoida ili alergijskom upalom nosa. Antihistaminici i dekogestanti se ponekad propisuju iako puno ne pomažu. Najčešći tretman je kirurško umetanje cjevčice u bubnjić kako bi se u njemu održavao mali otvor kroz koji prolazi zrak i omogućavalakše cijeđenje sekreta iz uha u grlo. Cjevčice pomažu dok su u uhu, ali obično prije ili kasnije same ispadnu van i tada se tekućina ponovo počne skupljati. Djeca koja imaju ove cjevčice se ne smiju kupati i uvijek treba paziti da im voda ne uđe u uho kod tuširanja. Ponavljajuće puknuće bubnjića i ponavljajuće umetanje cjevčica može uzrokovati stvaranje ožiljaka na bubnjićima što smanjuje njihovu elastičnost a time i trajno oštećuje sluh. Ako su povećani adenoidi uzrokom tekučine u uhu, jedna od opcija u konvencionalnoj medicini uključuje njihovo kirurško odstranjivanje.

Homeopatski konstitucijski

tretman je obično vrlo

djelotvoran i kod akutne i

kronične upale uha, bez

obzira na uzrok. To je potpuno

neagresivna i prirodna metoda,

djeluje dugoročno i ojačava

imunitet te tako smanjuje

mogućnost ponavljanja tih i

drugih infekcija. Uvijek birajte

kvalitetnog homeopata i

klasičnu homeopatiju!

Vesna Češek, Registrirana

homeopatkinja

Zatražite pregled

                                                                                                                                                                            Homeopatija ONLINE - upala uha

Slučaj iz homeopatske prakse:

Dječak (5 godina) se ujutro probudio sa jakom temperaturom i jakom upalom lijevog uha. To mu je bila prva upala uha u životu, inaće do 6. godine nije popio nijedan farmaceutski lijek, sve rješavaju sa homeopatijom, koja je prirodna i bez nuspojava. Nakon uzimanja konstitucijskog pripravka temperatura je potpuno nestala u pola sata, nakon sat i pol nije bilo nikakvih tragova upale uha više!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now