Uraštanje nokta u meso - kako spriječiti ili trajno rješiti problem? 

Uraštanje nokta na palcu noge je mnogo češći problem kod muškarca,

nego kod žena. To znaći, da nošenje štikli i uske obuće sigurno nije 

primarni uzrok uraštanja nokta. Postoji više razloga za ovu tegobu, a

najčešći su nepravilno rezanje nokta i uska obuća. Od ostalih

uzročnika to su povrjede, pretjerano znojenje stopala, gojaznost,  kao i niz

anatomskih faktora. To su: zadebljanje nokatne ploče, zakrivljenje                                                     uraštanje nokta

nokta, čukalj, deformiteti pete, nokatne egzostoze  („divlja kost“).

Dokazano je i da prekomjerna upotreba lijeka izotretinoina u liječenju teških akni može izazvati uraštanje nokta u meso. Zašto? Jer se upalni proces kod akni ne rješava uzročno, nego se ta upala potiskiva unutra. Iako vam se može desiti da se urasli nokti na nogama jave i na ostalim prstima, tegoba je najprisutnija i najozbiljnija na najvećem nožnom prstu – palcu.  Uraštanje nokta je često jako bolno stanje koje se manifestuje pritiskom i širenjem nokta u okolnu kožu i meko tkivo. Najčešće je u pitanju hronično stanje zapaljenja regije oko nokta, pa čak i cijelog prsta. Može da bude zahvaćen bilo koji prst na ruci ili nozi, ali po statistici to su obično palčevi donjih ekstremiteta. U slučaju tesne i neudobne obuće, palac je prvi na udaru. Stoga, ako vam nokti nisu pravilno odrezani,velike su šanse za urastanje noktiju u meso. Ponekad, povrede na palcu mogu uzrokovati prerastanje kože iznad nokta, pa da vam on bude i delimično prekriven. Ukoliko vam je još i higijena stopala na nezadovoljavajućem nivou, možete povećati rizik od zaraze. Najčešće su su gljivice na noktima ili atletsko stopalo.

Koji je primarni uzrok uraštanja nokta?

Primarni uzrok uraštanje nokta je zakiselan organizam. Kod kiselog stanja, organizam iz kostiju i vitalnih organa uzima važne minerale poput kalcija, kalija i magnezija kako bi neutralizirao i izbacio kiselinu.

A to opasno ugrožava vaše cjelokupno zdravlje. 

Sa klasičnom homeopatijom možete trajno rješiti problem sa uraštanjem nokta.

Zatražite pregled

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now